Blog

Şirketlerin sıkça yaptığı 8 pazarlama hatası

Şirketlerin sıkça yaptığı 8 pazarlama hatası

Pazarlama alanında destek almayan küçük ve orta ölçekli şirketler, ya da yeni kurulan girişimler pazarlama stratejilerini belirlerken bir takım hatalar yapabiliyorlar. Birçok firmanın ortak olarak yaptığı bu hatalar, hem şirketlerin bu iş için ayırdıkları bütçelerin boşa gitmesine hem de firmaların boşa kürek çekmelerine neden oluyor.

Pazarlama çalışmalarınızı ve stratejilerinizi belirlerken bir takım unsurlara dikkat etmeniz, yaptığınız çalışmalardan daha yüksek geri dönüşler almanızı sağlar. Pazarlama alanında tecrübeniz yoksa bu alanda hatalar yapmanız oldukça normaldir. Bu yazıda da şirketlerin sıkça yaptığı hataları ele alarak, bu hataları yapmamak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Hedef kitle belirlememek veya hedef kitleyi tanımamak

Pazarlama çalışmalarınızı yaparken yapılan en büyük hatalardan biri hedef kitleyi belirlememektir. Hedef kitlesini tanımayan bir marka, doğru bir şekilde tüketicilere ulaşamaz. ”Herkes benim müşterim” şeklinde bir yaklaşım sizi başarısızlığa götürebilecek bir davranıştır. Geniş kitlelerin ilgisini çekecek ürün veya hizmetler sunsanız bile herkese ulaşamazsınız.

Bir diğer sorun ise hedef kitleyi tanımamaktır. Hedef kitlenizi belirlemiş olsanız dahi, bu onları tanıdığınız anlamına gelmez. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını bilmeli, ne tür konulara ilgi gösterdiklerini araştırmalı, onların markalardan neler beklediğini öğrenmeniz gerekiyor.

Ne yapmalısınız? Pazarlama stratejinizi belirlerken ilk olarak yapmanız gerekenlerden biri hedef kitlenizi belirlemektir. Ürün/hizmetiniz kimlere hitap ediyor? Bu kitlenin demografik yapısı nedir? Hangi şehirlerde yaşıyorlar? Öğrenim ve meslek durumları nedir?

Hedef kitlenizi belirlemek, reklam ve pazarlama çalışmalarında hangi hedef gruplarına yönelik çalışmalar yapmanız gerektiği konusunda size fikir verecektir. Bunları yapmadığınız zaman doğru hedeflemeler yapamayacağınız için, kampanyalarınız beklediğini geri dönüşümleri alamaz.

Tüketicilerin ne istediğini bilmemek

Tüketicilerin markanızdan, ürününüz ya da hizmetinizden neler beklediğini bilmemek de pazarlama çalışmalarında yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Tüketicilerin, markalardan devamlı olarak beklentileri vardır. Kimi zaman bu müşteri hizmetleri konusunda bir beklentidir, kimi zaman satış sonrası destek beklentisidir kimi zamansa ürün hakkında bir beklentidir.

Ne yapmalısınız?Bir ürünü ya da markanızı pazarlarken, öncelikle hangi alana ağırlık vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Tüketicilerin ilgisini çekmeyen konulara yönelik yaptığınız çalışmalar, ilgi çekici olmayacaktır. Potansiyel müşterilerinizin beklentilerini öğrenerek, bu beklentileri karşılayan pazarlama çalışmaları yapmalısınız.

Her alanda aktif olmaya çalışmak

Büyük bir sermaye olmadan, kısıtlı bir bütçeyle tüm kanallarda aktif olmaya çalışmak oldukça yanlış bir yöntemdir. Pazarlama bütçenizi birden çok kanala dağıtacağınız için, doğru hedeflemeler yapamayabilir ve her kanala küçük bütçeler ayıracağınız için verimli sonuçlar alamazsınız.

Ne yapmalısınız? Pazarlama çalışmalarınız için size uygun olan platformları bulmanız gerekiyor. Tüm sosyal ağlarda aktif olmanız gerekmiyor. Hedef kitleniz hangi platformda yer alıyor ve hangisinde daha aktif? Hangi mecra üzerinde daha çok etkileşim alıyorsunuz? Adwords’e ihtiyacınız var mı? Offline reklamlarla daha çok kişiye mi ulaşacağınızı düşünüyorsunuz?

Bu alanlarda birkaç A/B testi yaptıktan sonra sizin için en ideal olan platformu bulabilirsiniz. Böylelikle bu kanallara odaklanarak, pazarlama bütçenizi daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz.

Başkalarını taklit etmek

Rakip ya da başka firmaları taklit etmek birkaç açıdan size sorun yaratacaktır. Öncelikle kendinizi yansıtamayıp, özgün olmayacaksınız. Başka markaların yaptıklarını yapmak sizin marka değerinizi olumsuz etkileyecektir.

Bir diğer problem ise, onların işine yarayan pazarlama taktikleri sizin için de aynı sonucu vermeyebilir. Her firmanın ve her ürünün kendine ait dinamikleri vardır. Hedef kitleleri farklıdır ve müşterilerin beklentisi de aynı olmayacaktır. Bu nedenle de başka firmaların yaptıklarını yapmak size yarardan çok zarara neden olabilir.

Ne yapmalısınız? Öncelikle kendi kimliğinizi yansıtmanız gerekiyor. Bunun için de özgün işler yapmalısınız. Rakip firmaların bu stratejileri oluştururken nelere dikkat ettiğini bilemeyeceğiniz için bu çalışmalar sizin hedeflerinize cevap vermeyebilir. Kendi stratejilerinizi ve hedef gruplarınızı belirleyerek, kimliğinizi yansıtan stratejiler belirlemek, doğru bir adım olacaktır.

Marka konumunu ve kimliğini belirlememek

Markanızın konumlandırmasını yapmamak ve kendi kimliğinizi belirlememek, ne tür adımlar atacağınız konusunda sorunlar yaşamanıza neden olur.

Ne yapmalısınız? Markanızın konumlandırmasını doğru bir şekilde yapmalısınız. Kendinizi sektörde nerede görüyorsunuz? pazardaki yeriniz ne olacak? Hangi hedef kitleye hitap ediyorsunuz? Rakip firmalardan farkınız ne olacak?

Marka konumlandırmasının ardından kimliğinizi de belirlemelisiniz. İletişim diliniz, şirket kültürünüz, müşteri destek hizmetiniz ve sizi yansıtan özelliklerinizi belirleyerek bu özellikler üzerinden stratejiler belirlemelisiniz.

A/B test eksikliği

Pazarlamada testler yapmamak hangi platformların sizin için doğru kanal olduğunu görememenize neden olur. Farklı platformlar üzerinden farklı hedef kitlelere yönelik, farklı pazarlama kampanyalarının test edilmeyişi, şirketin çalışmalarını tek düzeliğe iter.

Ne yapmalısınız? Pazarlama stratejilerinizi belirlerken, farklı platformlar üzerinde farklı hedef kitlelere farklı kampanyalar sunarak A/B testleri yapmalısınız. Bu testler sayesinde hangi platform üzerinde, hangi hedef grubundan daha çok geri dönüşüm aldığınızı görebilirsiniz. A/B testleri yapmak sizin için ideal olan pazarlama kanallarını görmenizi sağlar.

Bütçe planı yapmamak

Pazarlama bütçenizin planını yapmadığınız sürece, uzun vadede bu çalışmalardan istediğiniz sonuçları alamazsınız.

Ne yapmalısınız?Yıllık planlarınızı yaparken, pazarlama bütçenizle ilgili planlarınızı da yapmanız gerekiyor. Yıl içerisinde kaç kampanya çıkacağınızı, kampanya başına ayıracağınız bütçeyi, harcanan miktar başına kaç kişiye ulaşmak istediğinizi, harcanan para başına tahmini yatırım getirisinin ne olacağını planlamanız gerekiyor.

Tüm yenilikleri denemek

Dijital dünyada devamlı olarak yeni pazarlama yöntemleri ve yeni mecralar ortaya çıkabiliyor. Yenilikçi bir yaklaşımla tüm bu yöntemlere el atmaya çalışmak da birçok markanın düştüğü hatalardan biri.

Ne yapmalısınız? Bu tür yenilikler çıktığında öncü olmak ve tüketiciler farklı bir şekilde ulaşmak marka bilinirliğine katkıda bulunsa da kimi zaman, markalar bu alanlara yaptıkları yatırımların geri dönüşlerini alamıyorlar.

Bu nedenle de bu tür yenilikleri iyi analiz etmeniz gerekiyor. Hedef kitleniz bu platformda yer alıyor mu? Bu pazarlama yöntemi sizin müşteri profilinize ve kimliğinize uyum sağlayacak mı? Bu soruların yanıtlarını vermeniz ve sonrasında yaptığınız analizler, bu çalışmalardan geri dönüşüm alacağınızı gösteriyorsa o zaman bu alanlara adım atmanızda yarar var. Aksi takdirde hem iş gücünüzü hem de pazarlama bütçenizi boşa harcayabilirsiniz.

  • 11 Ocak 2017
  • 1448

Profesyonel Bir Site İçin Bizimle İletişim Kurunuz.

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

İletişim +